Terapia prin meditatie-Capitolul 22-O postura simpla care ne poate ajuta rinichii si glandele suprarenale-pozitia Sfinxului

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 22

     Povestea Manuelei: Manuela a facut gimnastica in tinerete timp de 15 ani. Din perioada cat s-a antrenat a observat ca atunci cand statea pe burta, cu capul ridicat si sprijinita pe coate, se simtea foarte linistita. In plus atunci cand era stresata nu putea sa mai gandeasca negativ atunci cand se aseza in pozitia respectiva si de aceea de multe ori isi citea lectiile pentru scoala stand in acel fel. Astazi Manuela are 40 de ani si este medic intr-un spital din Amsterdam. Mi-a povestit zambind ca a aflat dintr-un studiu stiintific cat de benefica este pozitia Sfinxului pe care ea a folosit-o pentru relaxare si concentrare ani de zile.

***
      pozitia Sfinxului-Terapia prin meditatie-Stefan PuscaPozitia Sfinxului presupune flexia catre spate a coloanei vertebrale si destinde pieptul, plamanii si portiunea inferioara a spatelui. Ea este un exercitiu usor, eficient si potrivit pentru toti incepatorii.
      Practica sa se face in felul urmator: stam intinsi pe covoras cu fata in jos si picioarele drepte, alaturate. Se departeaza talpile la latimea umerilor. Pe inspiratie se ridica capul (actionand muschii coloanei) pana cand coatele se pot sprijini de sol. Palmele stau apoi pe sol orientate in jos. Ridicarea trunchiului se face antrenand capul, nu impingand solul cu palmele. Muschii  spatelui lucreaza din plin, atat  in miscarea de asezare in postura cat si pe parcursul mentinerii ei.
     In postura respectiva atentia se concentreaza pe respiratie, numarand inspiratiile si expiratiile. Se continua atata timp cat pozitia se poate mentine in mod confortabil. Atunci cand nu mai exista discomfort in practica sa, se mentine postura pana cand se numara 50 de respiratii (adica pana la 100, daca numaram atat inspiratiile cat si expiratiile).
     Vom observa cum coloana se curbeaza in jos, pe masura ce muschii spatelui si ai abdomenului se relaxeaza in practica. Privirea se poate indrepta intr-un punct cat mai inalt in fata noastra, astfel incat capul sa stea cat mai sus, fara a avea discomfort.
     Beneficiile ei sunt urmatoarele: relaxeaza musculatura abdominala, intareste muschii coloanei vertebrale si face sezutul sa devina mai ferm. Revigoreaza tot organismul, ajuta sistemul nervos si pe cel endocrin scazand secretia de hormoni de stres, fiind un bun remediu contra oboselii.
    Presiunea exercitata pe abdomen stimuleaza sistemul digestiv si ajuta refacerea curburii naturale a spatelui. Practicarea acestei pozitii poate sa ne sporeasca increderea in noi insine si sa ne ajute sa avem o gandire mai pozitiva in viata. Are astfel un efect benefic in rezolvarea depresiilor. Mai are un efect foarte bun in contracararea efectelor unei zile in care am stat mult timp pe scaun.
    Observatie: Postura poate fi executata dupa ce practicam pozitia semi-lumanarea (viparita karani) sau plugul (halasana) pentru a intinde coloana vertebrala in mod compensator.
     Contraindicatii: Pozitia nu trebuie practicata daca am avut traume recente ale bratelor, mainilor sau umerilor. Femeile gravide ar trebui sa evite practica acestei posturi.

Un articol de Stefan Pusca

Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.

[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.