Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.
Povestea Cristinei: Cristina este medic si are 35 de ani. Ea s-a lasat de fumat acum cativa ani si a dorit sa invete tehnici de respiratie pentru a isi curata plamanii dupa 10 ani de fumat intensiv. Pentru aceasta s-a dus si a urmat nu mai putin de 11 cursuri de yoga, Tai-chi, respiratie controlata…etc., nepracticand insa tehnicile acasa sau in afara salilor de curs. La un control realizat de catre medicul pneumolog a reiesit ca plamanii ei nu si-au revenit inca de pe urma fumatului. In momentul cand mi-a cerut mie sfatul i-am propus sa practice cu mare disciplina orice exercitiile pe care le voi descrie in aceasta carte sau price sistem bun de exercitii respiratorii si sa respecte regulile pe care le voi prezenta mai departe. La ora la care scriu aceste randuri, Cristina tocmai si-a finalizat ultimul control la plamani. Medicul i-a spus ca nu se mai vede ca ar fi fost fumatoare vreo data.
***
Iata care sunt regulile foarte simple care trebuiesc respectate atunci cand se fac exercitiile de respiratie terapeutica:
-acestea se fac intotdeauna la mai mult de 2 ore dupa masa si 30 de minute dupa ingestia de lichide. Aceasta regula nu este mereu valabila pentru meditatia terapeutica;
-se poate sta pe un scaun, sau intr-o pozitie specifica meditatiei (daca aceasta poate fi adoptata);
-pozitia coloanei trebuie sa fie dreapta (cu curbura naturala);
-pozitia corpului trebuie sa fie deschisa;
-capul trebuie tinut drept;
-privirea interioara trebuie in general orientata catre inima, daca nu se specifica altceva pe parcursul exercitiului;
-atunci cand vorbim despre a “simti” respiratia aceasta se refera la a simti textura sa, temperatura aerului inspirat sau expirat, zonele unde acesta patrunde sau pare sa patrunda (senzatia virtuala ca acolo ar patrunde aerul), miscarea partilor din muschi implicate in respiratie;
-respiratia nu se forteaza niciodata, in afara cazului in care exercitiul cuprinde alte indicatii;
-atunci cand se specifica sa ne urmarim respiratia se poate intampla ca, in mod natural, sa avem tendinta de a influenta respiratia. Pentru a nu face acest lucru atunci cand nu este cazul este suficient sa exersam a lasa respiratia libera de fiecare data cand realizam ca incercam sa o controlam. Cu timpul ne vom obisnui sa nu influentam respiratia in mod constient atunci cand nu este cazul.
Un exercitiu simplu care se poate realiza pentru a putea invata sa simtim respiratia este de a invata sa ne-o ascultam. Nu este un exercitiu prea usor, dar cu orecare practica se poate invata. Iata ce forma a sa propun pentru incepatori: ne infundam usor doua bucatele mici de vata in urechi (doar la suprafata, fara a le infige cumva adanc). Ele trebuie sa reduca nivelul zgomotelor din exterior pe care le percepem pe durata exercitiului. Incepem apoi sa inspiram si sa expiram in mod natural, fiind foarte atenti la sunetul respiratiei noastre. Daca exercitiul este bine realizat ar trebui sa incepem sa auzim cu aproximatie acelasi sunet la fiecare inspiratie si acelasi sunet la fiecare expiratie. Exercitiul trebuie sa dureze undeva intre 3-5 minute de fiecare data si trebuie repetat zilnic. Cu timpul ar trebui sa respiratia noastra sa devina in mod natural ceva mai lenta pe parcursul sau. Pe masura ce capatam experienta si invatam sa ne auzim si simtim respiratia, vom putea renunta la bucatelele de vata din urechi.
Inchei cu o remarca despre Cristina, eroina povestii de la inceputul acestui capitol: pe masura ce a realizat acest exercitiu a inceput sa auda sunetul respiratiei sale ca fiind din ce in ce mai curat. In momentul in care a considerat ca acest sunet este normal am incurajat-o sa se controleze din nou la doctor si i s-a spus ca respiratia sa a devenit normala.
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.