Societatea omeneasca în general, cea româneasca în particular, trec printr-o criza profunda care tinde sa se agraveze periculos în ultima perioada. Entitatile componente ale societatii, oamenii simpli, trec prin crize personale a caror amploare si durata întrec însa cu mult efectele la nivel individual ale crizei globale si se întrepatrund în profunzime cu acestea. […]
De ce se întâmpla oare toate aceste lucruri? Nivelul de viata este mai bun ca oricând (cel putin în lumea civilizata!), accesul la informatie si învatatura este aproape gratuit (doar suntem în era Internetului), conditiile de viata sunt, în general, decente, nu par sa fie nici un fel de motive pentru a avea o societate nefunctionala.
Examinând însa starea indivizilor luati separat, gasim persoane dominate de stress, dezorientate, înglodate de multe ori într-o criza datoriilor, lipsite de resursele de a face fata situatiilor noi si complicate de viata. Parem sa nu mai avem nici un fel de resurse, rezervele noastre de energie personala par sa fie secate, fara perspectiva de a putea rezolva într-un fel situatia individuala sau globala pe care o înfruntam.
În strânsa legatura cu cele de mai sus asistam la o incidenta crescuta a bolilor (incurabile sau nu) care par sa sfideze ritmul de dezvoltare al medicinei si cercetarii medicale, incidenta conectata în adâncime cu starea emotionala negativa pe care o are un procent însemnat din populatie în cea mai mare parte a timpului.
Ne confruntam oare cu o criza a fiintei umane? Este aceasta o criza ale carei semne puteau fi intuite de mai mult timp? Este ea parte a unui proces de adaptare emotionala si bio-informationala la o societate care s-a schimbat prea repede fata de posibilitatile de schimbare ale membrilor ei? Avem oare solutii sau tehnici pentru a rezolva aceasta situatie la nivelul fiecaruia dintre noi si apoi, poate, la nivel global?
Deci, prin natura ocupatiei mele (sunt practician în terapie bio-informationala-una dintre cele mai noi ramuri ale terapiilor complementare) lucrez zilnic cu oameni care au uneori dezechilibre profunde, la multe nivele, ma aflu printre cei optimisti care spun ca este posibil sa ne “vindecam” viata. La toate nivelurile. La nivel financiar, social, al starii de sanatate, emotional, sufletesc, spiritual. Va propun o calatorie catre liman. Catre malul celalalt al eului nostru, catre sanatate, echilibru, liniste sufleteasca si dezvoltare personala. Avem nevoie doar de dorinta de schimbare în bine si de putina perseverenta.
Iata ce vom face: vom cauta sa întelegem cauzele profunde ale dezechilibrelor si apoi ne vom recapata echilibrul pe etape si nivele: mai întâi vom trata si rezolva problema stressului, apoi pe cea a emotiilor negative în general. Pentru aceasta vom învata împreuna tehnici de relaxare a organismului si de echilibrare a energiilor acestuia. Vom învata cum sa ne deschidem centrii si canalele de energie pentru a ne reînvtaa organismul sa functioneze în mod optim. Este un drum simplu, usor si foarte placut. Odata ce va veti simti mai siguri pe propria persoana vom învata noi tehnici de dezvoltare personala si ne vom insusi anumite tehnici de meditatie pentru atingerea unor stari de echilibru la nivele din ce în ce mai subtile.
Pentru început va propun un exercitiu simplu: reînvatati sa zâmbiti: este simplu, ieftin, activeaza si deblocheaza corpul energetic, încet-încet va schimba emotiile în bine si va pozitiveaza modul de a gândi.
Acum va prezint exercitiul în sine:
Stati pe un scaun într-o pozitie relaxata cu coloana dreapta si cu talpile pe sol. Relaxati talpile si încercati sa simtiti contactul lor cu solul. Cu ochii închisi relaxati muschii faciali pe verticala de sus în jos. Zâmbiti. Constientizati ce muschi se relaxeaza în acest proces. Extindeti zâmbetul la nivelul tuturor muschilor fetei. Mentineti acesta stare de voie atât cât se poate fara sa fortati. Constientizati starea. Simtiti efecte si în alte parti ale corpului? Acum mutati atentia pe globii oculari. Relaxati-i încet si apoi deschideti ochii. Ziua dvs. va continua mai placut. Practicati acest exercitiu în fiecare zi.