Dupa cum am promis in episodul trecut voi trece in revista principalele caracteristici ale asa-zisului corp energetic, pe care il poseda fiecare fiinta vie. Ca sa il parafrazez pe celebrul violonist Yehudi Menuhin: acesta este mai mult celebru decat cunoscut. […]
Intr-adevar nu se stiu inca suficiente lucruri despre energia organismelor vii-“bioenergie”, Exista insa din fericire un fond de experiente substantial, si, din pacate, o literatura cu multe exagerari si deviatii referitoare la acest subiect.
Voi incerca sa rezum astazi lucrurile care sunt clare, sau a caror confirmare practica am constatat-o personal referitoare la campul energetic al organismului uman. In episodul urmator voi explica cum actioneaza stressul pe acest camp, de ce actiunea sa se produce in acest fel si ce solutii avem la aceasta problema.
Campul energetic nu contine suficienta informatie despre starea de sanatate a organismului, insa are avantajul ca poate explica usor anumite fenomene care se petrec in corpul uman, inclusiv legate de actiunea stressului.
Inca de pe vremea vechilor civilizatii, cum ar fi cea chineza sau cea indiana se stia faptul ca orice finta vie este inconjurata de o anvelopa de energie-datorata prezentei vietii in organismul repectiv. Astazi se stie ca ea contine energii de natura electromagnetica, termica, etc. Se admite prezenta in biocampul energetic si a unor forme de energie inca insuficient cercetate pana in prezent.
In anumite zone ale organismului exista acumulari de energie (care alimenteaza anumite organe sau sisteme ale corpului pentru buna lor functionare), numite centrii energetici.
Conform medicinei traditionale chineze organismul uman are 72.000 de centri de energie. Sapte dintre acestia au fost considerati principali si de catre sistemele terapeutice indiene si de catre yoga, si au beneficiat de mare atentie in decursul timpului.
Prin intermediul acestora organismul isi ia energie din mediul inconjurator, o stocheaza, o proceseaza pentru a o folosi in procesele sale vitale dupa care elimina “reziduurile” rezultate.
Atunci cand un organ este sub sau supra-alimentat cu energie apare o proasta functionare sau chiar o imbolnavire a sa. O greseala care se face frecvent este sa se considere ca afectiunile de sanatate se produc numai pe o lipsa de energie. In realitate situatia este ceva mai complexa.
Centrii energetici sunt legati intre ei prin intermediul unor canale (sau meridiane) energetice, care ii ajuta sa schimbe energie intre ei, fiind astfel mai bine si mai prompt alimentati si putandu-se produce mai usor echilibrari in organism
Atunci cand un canal energetic se blocheaza total sau partial aceasta afecteaza intreaga retea de centrii de energie, in special pe cei din vecinatatea sa, rezultand aproape intotdeauna imbolnavirea organismului
Daca blocajul este inaintea unui centru important de energie (in raport cu sensul de mers al energiei pe meridian) rezulta o afectiune prin lipsa de energie, daca este dupa acesta rezulta o afectiune prin exces de energie.
Simptomele celor doua categorii de afectiuni seamana intre ele destul de bine, fiind pacienti care nu le pot deosebi in cazul unei “anamneze”. In sistemele terapeutice clasice, si deasemenea in Terapia bio-informationala acestea se trateaza insa diferit.
O metoda foarte buna pentru a debloca meridianele si a activa centrii de energie este relaxarea. Din pacate aceasta este total ignorata de catre omul modern. Relaxarea bine facuta, practicata zilnic echilibreaza intregul organism (inclusiv din punct de vedere emotional), ajuta la scaderea fondului de stress si mentinerea unei bune stari de sanatate.
Iata o varianta a unui exercitu de relaxare care ar trebui sa va ia circa 6-7 minute, asa cum o predau la cursurile mele de la Sala Biserica Amzei a Universitatii populare “Ioan I. Dalles” (varianta audio a exercitiului o gasiti pe situl meu personal www.stefanpusca.ro):
Se sta pe un scaun (sau pe pat) intr-o pozitie comoda, cu coloana pe cat posibil dreapta. Se relaxeaza: pielea capului, muschii fruntii, ai globilor oculari, pometii obrajilor, interiorul narilor si sfincterele nazale, buzele, varful limbii, limba in toata masa ei, interiorul gatului si zona amigdalelor, se lasa putin sa atarne maxilarul inferior (pentru a relaxa muschii care il sustin), partea exterioara din fata a gatului, muschii cefei.
Apoi se merge mai departe cu bratele, antebratele, palmele si degetele de la maini. Se relaxeaza apoi muschii umerilor si muschii pectorali (se simte cum acestia se misca odata cu cutia toracica in ritmul respiratiei), plexul solar (trebuie sa constientizam miscarea sa in ritmul miscarilor respiratorii ale abdomenului-urca pe inspiratie, coboara pe expiratie), musculatura abdominala (percepem si miscarea de relaxare si extindere a abdomenului pe inspiratie, si de retractare pe expiratie), muschii partii inferioare a spatelui (zona lombara), muschii fesieri, sfincterul anal, zona pubiana, coapsele, zona genunchilor, muschii gambelor, talpile picioarelor impreuna cu degetele de la picioare.
La sfarsit revenim cu atentia pe globii oculari, relaxam din nou muschii din zona lor, apoi pleoapele, dupa care deschidem din nou usurel ochii. Incepe o noua parte a unei noi zile. Este prima zi din restul vietii dumneavoastra.