Meditatia este mai mult celebra decat cunoscuta, ca sa il parafrazam pe celebrul violonist Yehudi Menuhin. De fapt, am putea sa dam mai multe definitii ale sale, fiecare dintre ele fiind corecta la un anumit nivel.
Termenul “meditatie” este adesea folosit in mod eronat sau imprecis in lumea occidentala si exista un anumit grad de confuzie in ce priveste practica sa. Multi oameni folosesc termenul “meditatie” referitor la un proces de gandire sau contemplare in timp cer altii se refera la reveria mentala (ceea ce este exact contrarul meditatiei!).
Meditatia poate fi considerata mai degraba ca o tehnica de “relaxare” a mintii si atingere a unei stari de constiinta clara, total diferita de starea “normala”, zilnica, a mintii. Dupa cum vom vedea in continuare, tehnicile meditative sunt simple, usor de practicat si cu nenumarate beneficii pentru organismul, sanatatea si psihicul nostru.
Meditatia este o practica care nu este parte a unei religii anume (desi majoritatea religiilor folosesc practici meditative-a se vedea pentru aceasta numeroasele referiri la subiect din cartile cartile lui MIrcea Eliade). Mai degraba am putea spune ca meditatia este mult mai apropiata de stiinta, prin faptul ca are algoritmi precisi de practica, principii clare si produce rezultate reproductibile si verificabile prin studii. Primul tratat renumit, care are referiri clare si curpinzatoare legate de meditatie si care este bine cunoscut in zilele noastre, a fost scris cu circa 2500 de ani in urma de catre un invatat indian, pe numele sau: Patanjali. Practica sa se considera a find insa mult mai veche, fiind voci care sustin ca ar avea o vechime mai mare de 5000 de ani.
O definitie foarte riguroasa a meditatiei ar spune ca aceasta este o tehnica prin care invatam sa ne dez-identificam de ceea ce nu suntem cu adevarat in viata, de ceea ce nu reprezinta cu adevarat esenta noastra. Insa nu acest nivel profund al meditatiei este subiectul care ne va preocupa in paginile acestei carti.
Pentru scopul nostru practic, putem defini, intr-un mod aproximativ, meditatia ca fiind o practica de a ne focaliza in mod coerent atentia pe un anumit obiect (cum ar fi o imagine, un sunet, mersul respiratiei in corp sau chiar curgerea naturala a gandurilor in mintea noastra…) pentru a ne creste gradul de constienta, trairea momentului prezent, a ne reduce stresul sau a ne dezvolta in plan personal.
Meditatia inseamna lucru cu mintea noastra si presupune un antrenament zilnic al ei. Acest antrenament este simplu, va deveni in curand foarte placut si va incepe sa produca foarte multe efecte benefice in mintea si organsimul nostru.
Meditatia este o tehnica veche de mai multe mii de ani care a fost si este practicata de un mare numar de oameni, asa cum spuneam, fie in scopul de a se cunoaste pe sine mai profund, fie pentru beneficiile pe care ea le aduce in planul sanatatii, starii de bine, echilibrarii emotionale, etc.
Va invit, in cele ce urmeaza, sa descoperim impreuna stiinta si arta meditatiei.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.