“Constitutia SUA garanteaza dreptul la fericire al poporului american. De starea de a fi fericit trebuie sa te ocupi singur” – Citat atribuit lui Benjamin Franklin
“Conform unei analize a mai mult de 160 de studii pe subiecti umani au fost gasite dovezi clare ca fiintele fericire tind sa traiasca mai mult si sa aiba o sanatate mai buna decat cele nefericite” (Science Daily-din 1 martie 2011-citand autorul unui studiu-“Health and well being” – profesorul emerit de psihologie Ed Diener).
Fie ca o recunoastem sau nu, toti ne dorim sa fim fericiti. Cu toate acestea nimeni nu a reusit sa dea pana acum o definitie exacta a fericirii. Toate marile religii au vorbit despre ea. De la Aristotel la marii psihologi ai epocii prezente multi dintre marii ganditori ai omenirii au fost preocupati de a întelege fericirea si a gasi metode pentru obtinerea ei.
Fericirea are ca “efect secundar” întarirea sistemului imunitar, o buna sanatate a inimii si a întregului organism, o calitate mai buna a vietii. Ea este fara îndoiala o “emotie vindecatoare”.
Am avut curiozitatea sa ma întreb ce înseamna fericirea din punct de vedere al biocampurilor organismului uman. Am încercat sa înteleg cum se modifica de exemplu circulatia energiilor în organism atunci cand suntem fericiti (sau nu!) si în ce masura ne poate influenta aceasta starea de sanatate. Voi încerca sa expun rezultatele acestor cautari în urmatoarele episoade ale serialului.
Pana atunci va propun sa ne gandim pentru o început la “fericirea conditionata”-“as fi foarte fericit daca…”, în locul punctelor de suspensie fiind de obicei exprimarea unui lucru care ne împiedica fericirea. Am putea sa privim acest lucru ca pe un blocaj (poate în sens figurat sau abstract) în viata noastra. Ne punem problema: putem înlatura aceste blocaje? Au ele efect si asupra energiei noastre personale? Conform studiilor se pare ca da!
Putem defini fericirea ca absenta a acestor blocaje? Vedem oare întotdeauna cauzele reale ale acestora? Poate ca daca am reusi acest lucru ar fi mult mai usor sa le înlaturam. Sa ne amintim ca o întrebare bine pusa poate contine pana la trei sferturi din raspuns!
Iata un exercitiu extrem de util: lucrand zilnic, timp de o saptamana încercati sa completati o lista cu toate blocajele nerezolvate din viata dumneavoastra. Treceti apoi în dreptul fiecaruia si cauza sa posibila. Faceti acest lucru cat mai corect, cat mai obiectiv. Completati apoi în dreptul fiecaruia cat mai multe solutii posibile, chiar daca unele dintre ele vi se par fanteziste. Veti fi mult mai aproape de rezolvarea situatiilor respective. Apoi luati cateva zile de pauza. Solutiile vor aparea de la sine.