“Analiza omoara spontaneitatea. Samanta odata ingropata in faina nu va mai germina niciodata” Henri Frederic Amiel
Având în vedere toxicitatea supra-analizarii atat pentru viata cat si pentru sanatatea noastra, voi prezenta în continuare cateva metode care ne ajuta la curmarea acestui obicei:
1- actionati in asa fel încat sa rezolvati problema. În loc sa stati sa va faceti ganduri negative mai bine faceti un scurt plan de actiune pe hartie, cu un obiectiv final clar (rezolvarea problemei respective!), împreuna cu obiective intermediare jalonate in timp. Concentrati-va pe indeplinirea la timp a etapelor. In acest fel veti solutiona problema în loc sa va pierdeti timpul cu ganduri negre.
Daca totusi problema nu se poate rezolva incercati sa va schimbati perspectiva asupra lucrurilor. Intrebati-va ce ar gandi altcineva (alegeti un om mult diferit de dumneavoastra) daca ar fi pus în fata unei probleme asemanatoare. In acest punct s-ar putea sa aveti placuta surpriza sa gasiti totusi o solutie-chiar daca ea nu arata asa cum va gandeati la inceput.
2- constientizati faptul ca analizarea excesiva a lucrurilor este un obstacol de multe ori la fel de important ca si problema în sine. Va veti putea detasa astfel mai usor de procesul gandirii negative.
3- ascultati-va inima în loc sa va ascultati mintea. Acest lucru da întotdeauna cele mai bune rezultate. Daca nu stiti cum sa faceti acest lucru, încercati exercitiul urmator:
Stati relaxat pe scaun, cu spatele drept si mainile pe genunchi cu palmele orientate în sus. Enuntati în minte problema care va framanta, sub forma unei întrebari (de exemplu: voi reusi cu bine la examenul de maine?). Apoi concentrati-va atentia în interiorul pieptului în zona inimii. Simtiti bataile pulsului în acel loc. Numarati 100 de batai de puls. Apoi repetati întrebarea ca si cum ar fi adresata inimii. Simtiti ce emotie aveti in inima. Raspunsul va veni. Cu timpul veti învata sa il traduceti. Viata va deveni mai lina si mai placuta. Bucurati-va de ea!