“Dupa observatii si judecata, când vei ajunge la concluzia ca un anumit lucru este rational, conduce catre bine si iti este benefic, accepta-l pe deplin si traieste în conformitate cu el”. Printul Gautama Siddharta Buddha.
A analiza lucrurile este o calitate a mentalului, a lua decizii bune este o calitate a inimii. Capacitatea noastra de a analiza lucrurile este o achizitie “recenta” la scara de timp a evolutiei omului. Analizarea prealabila a unor situatii de viata ne scuteste timp pretios în situatiile critice, când orice fractiune de secunda este valoroasa.
În epoca moderna asistam însa la o malignizare a acestui mod de gandire în sensul ca multi dintre noi practicam inaintea sau în timpul situatiilor periculoase ceea ce este cunoscut ca “supra-analizare”. Acest mod de a judeca se încadreaza cu succes în zona gandirii negative si aduce în marea majoritate a situatiilor rezultate nefericite.
Iata de ce: în urma procesului de evolutie a speciei creierul nostru este un foarte bun instrument pentru urmarirea unei “tinte”. În fond stramosii nostrii vanau, si asta a amplificat abilitatile noastre de a urmari “tintele” sau scopurile de viata pe care ni le impunem.
Problema care apare atunci când supra-analizam este ca din cauza fricii tindem sa acordam în mintea noastra o sansa mai mare posibilitatilor negative de evolutie a lucrurilor. Reusim astfel sa dam, în mod involuntar, o tinta negativa creierului nostru, pe care acesta s-ar putea sa o urmareasca destul de constiincios. Avem astfel atat directia proasta de evolutie personala cât si un mecanism aproape perfect care sa o urmeze.
De pilda, în cazul unei boli cronice, datorita eficientei acestui mecanism si a “plasticitatii” destul de ridicate a organismului nostru ne putem înrautati de multe ori starea de sanatate. Singuri, fara ajutorul nimanui. Acest sistem de gandire este extrem de distrugator, cateodata chiar diabolic.
Se pune întrebarea daca putem gasi o solutie în asemenea situatii? Din fericire raspunsul este pozitiv! Il veti gasi in exercitul acestei saptamani: atunci când va gasiti intr-o situatie negativa care pare sa nu aiba nici un fel de iesire si ati observat ca aveti tendinta sa supra-analizati lucrurile…incercati sa aflati exemplul cuiva care a rezolvat cu bine o situatie asemanatoare. Cautati apoi si intelegeti cum anume a rezolvat problema si încercati si vedeti in ce masura ati putea sa faceti ceva asemanator. Cu mintea deschisa si cu perseverenta veti reusi!