Un cunoscut mi-a povestit ca realiza faptul ca isi calma de fiecare data varfurile de anxietate cu o tigara. In consecinta s-a lasat de fumat. În primele sase luni dupa aceasta a luat 15 kg în greutate. Problema sa nu mai era refularea în fumat, ci în mancatul excesiv. Cu timpul a realizat ca avea o problema cu exprimarea emotiilor. Dupa ce a invatat sa exprime ceea ce simte a reusit sa gaseasca usor si solutia pentru a reveni la greutatea normala – practica zilnica a sportului si un oarecare control alimentar sub îndrumarea medicului nutritionist. A reusit sa slabeasca 17 kg si acum se simte excelent.Emotiile sunt stari ale mintii care ne pun in miscare, lucru care înseamna ca acestea trebuie sa se finalizeze cu o actiune adecvata. In caz contrar vorbim de emotii reprimate care prezinta o problema destul de delicata pentru organism. Iata în ce sens: in fiecare dintre noi, orice reprezentare mentala tinde sa declanseze o anumita miscare explicita sau infinitezimala sau macar o tendinta de miscare. Acest fenomen poarta numele de miscare ideomotorie.
Unele miscari de acest tip pot provoca anumite grade de crispare musculara, mai ales daca reprezentarile mentale care stau la baza lor activeaza mecanismul de aparare al persoanei respective si mai ales daca miscarile sunt reprimate. Crisparile repetate duc la instalarea unor blocaje pe meridianele energetice care traverseaza zonele afectate. Cu timpul acestea pot induce dereglari permanente în biocampurile persoanei respective, lucru care poate fi un factor favorizant pentru instalarea diverselor afectiuni de sanatate.
Opusul acestei situatii apare atunci când ne exprimam emotiile, comportament care în situatia în care reactia noastra nu este corect dozata ne poate pune în situatii delicate fata de cei din jur. Respectarea unor reguli simple în aceste situatii poate insa sa întoarca lucrurile în favoarea noastra si a unei relatii mult mai bune si mai durabile cu partenerul de discutie.
Este vorba de doua aspecte simple: exprimarea deschisa, completa si corecta a ceea ce simtim; si evitarea jignirii celelalte persoane. În plus, o greseala foarte frecventa in asemenea cazuri este exprimarea exagerata a ceea ce simtim. Pe moment, exprimarea emotiilor poate genera situatii mai delicate însa cu timpul aceasta va creea celorlalti incredere in sinceritatea a ceea ce comunicati. Este posibil sa înceapa sa vi se solicite opinia în multe cazuri datorita puntilor de comunicare pe care vi le veti creea cu cei din jur.
Pentru a putea neutraliza efectele blocajelor date de reprimarea repetata a miscarilor ideomotorii va propun urmatorul exercitiu: asezati-va intr-o pozitie relaxata si vizualizati cu ochii închisi imaginea a trei persoane dragi. Imaginati-va cum, cu fiecare inspiratie captati “energie benefica” din inaltul cerului, pe care o trimiteti catre ei cu fiecare expiratie. Faceti acest lucru timp de zece respiratii. Repetati exercitiul cu alte trei persoane pe care le iubiti ceva mai putin. Va va fi ceva mai greu la inceput, dar cu timpul vei fi uimiti de rezultate. Lumea va deveni un loc mult mai placut în care sa traiti.