Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.
***
Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
Capitolul 20
Povestea Mariei: Maria are 52 de ani si lucreaza intr-un birou; este contabil intr-o fabrica de confectii. Ea sta aproape 8 ore pe zi pe scaun. Datorita sederii indelungate picioarele ei sunt umflate si dureroase majoritatea timpului. In plus ea a inceput sa aiba si migrene care sunt din ce in ce mai dese. I-am recomandat sa faca pozitia semi-lumanarea, numita si viparita karani, de trei ori pe zi cate 2-3 minute, lucru care ii aminteste de orele de sport de la scoala. Acum, dupa doua luni de practica, picioarele sale nu mai sunt umflate si durerile i-au disparut ca prin farmec. Medicul la care se trateaza i-a spus ca este foarte placut surprins de modul cum se prezinta. In plus, nu a mai avut nicio migrena de mai bine de o luna si ridurile pe care le avea au disparut aproape total. Mai multe prietene ale sale i-au spus ca arata intinerita cu 5-6 ani in ultima vreme.
***
Daca cineva mi-ar cere cel mai simplu si cel mai eficient exercitiu contra stresului si oboselii, calmant pentru sistemul nervos, dar si revigorant, care sa si aduca o minte limpede, atunci raspunsul ar fi clar: e vorba de practicarea pozitiei semi-lumanarea sau viparita karani.
Aceasta este o postura inversata, lejera, provenita din practica yoga, care se practica si in pregatirea sportivilor. Dupa cum se vede in ilustratia de mai jos se sta cu capul si trunchiul in jos si picioarele in sus. In traditia yoga se spune ca Viparita karani reducere ridurile si are efecte pronuntate contra imbatranirii. Aceasta postura ajuta circulatia sangelui in toate partile corpului, deci echilibreaza organismul si este de ajutor contra multor afectiuni.
Iata in ce conditii se poate face postura Viparita karani:
1-In primul rand ea se face doar pe stomacul gol, la cel putin doua ore dupa ultima masa si 30 de minute dupa ce am consumat lichide
2-Cel mai bine este sa o realizam dimineata pe stomacul gol si seara inainte de culcare
3-In zilele foarte incarcate sau stresante ea se poate practica si de cinci ori pe zi daca simtim nevoia (tinand cont sa avem stomacul gol in momentul respectiv!)
Cum se realizeaza?
Asezam o patura sau un covoras pe podea si ne lungim pe el cu fata in sus. Varianta pe care o vom studia impreuna este cea pe care o predau la cursurile mele. Este una in doua faze, usor modificata, pentru a fi mai lesne executata si de catre persoanele care au trecut de prima tinerete. Mainile stau pe langa corp, iar palmele sunt asezate cu fata in jos. Incepem impingand cu mainile in podea si ridicand soldurile in sus. Ajungem cu corpul aproximativ la verticala, picioarele sunt stranse deocamdata.
Stam in pozitia intermediara cateva zeci de secunde. Incercam sa va percepeti pulsul in urechi (este usor de perceput-datorita pozitiei inversate a corpului sangele vine mai usor catre zona capului). Numaram circa 30-40 de batai de puls in pozitia intermediara.
In momentul in care pulsul devine aproape imperceptibil in urechi, putem ridica complet picioarele in sus. Am ajuns astfel in pozitia finala. Picioarele trebuie sa stea relaxate, pieptul trebuie sa fi deschis si barbia usor inclinata catre piept. Soldurile se sprijina pe maini.
Picioarele nu trebuie sa fie in pozitie perfect verticala (ca in pozitia lumanarii de la orele de sport din scoala) ci este chiar mai bine sa fie inclinate la un unghi de 30-45 de grade fata de verticala. Aceasta de o senzatie de relaxare in tot corpul si ne ajuta sa putem sta mai mult in postura.
Dupa ce am ajuns in pozitia finala vom simti din nou pulsul ceva mai tare in urechi. Din nou urmarim pulsul si incepem sa numaram. Vom numara in primele zile intre 30-60 de batai de puls in pozitia finala, de fiecare data.
Practica pozitiei se intrerupe pentru ziua respectiva daca simtim senzatii neplacute in zona gatului, capului sau urechilor (cum ar fi cele de presiune deranjanta sau durere). Pe masura ce ne obisnuim cu pozitia si senzatiile de discomfort dispar, putem creste durata treptat asa incat sa ajungem cu timpul sa numaram pana la 200 de batai de puls.
Trebuie sa ne gasim echilibrul natural si sa stam cat mai relaxat in pozitia respectiva. Respiram liber, fara incordare. Daca simtim ca aveti corpul incordat, abandonam pentru scurt timp numararea batailor pulsului si ne directionam atentia la baza gatului. Aceasta ne va ajuta sa va relaxam si echilibram intregul corp.
Observatie importanta: pozitia se executa intotdeuna, chiar si pentru avansati, pana in momentul in care apar senzatii de discomfort (presiune in urechi, gat sau zona capului, etc), nici o secunda mai mult.
Chiar daca, in prima zi cand reusim sa facem postura, nu putem sta decat cinci secunde, este suficient. Oprim executarea ei si revenim la pozitia culcat. A doua zi reluam in mod asemenator, fara a forta in nici un fel marirea timpului petrecut in postura.
Organismul se va adapta singur in ritmul sau propriu, fara niciun fel de probleme. Rezultatele practicarii posturii vor fi mult mai bune daca lasam organismul sa se acomodeze in ritmul propriu, decat daca fortam. De fapt, in orice practica legata de meditatie, o atitudine agresiva fata de propriul corp nu va duce la niciun rezultat pozitiv. In mod natural vom observa cresterea duratei pe care o putem petrece in Viparita Karani in cateva saptamani, pastrand gradul de comoditate al sau.
Ar trebui sa ajungem pana la 2-3 minute pentru o executie, dupa ce s-a produs acomodarea organismului. Ulterior se poate merge pana la 5-10 minute, daca observam ca ne place si putem mentine pozitia cu usurinta, fara sa obosim.
Beneficiile practicarii pozitiei Viparita karani sunt urmatoarele: ajuta in situatii legate de: stari anxioase, artrita, stres cronic, probleme digestive, dureri de cap, hipertensiune arteriala moderata, insomnii, migrene, depresie moderata, anumite afectiuni respratorii, unele probleme legate de urinare, varice, sindrom premenstrual, menopauza, picioare obosite sau dureroase, dureri moderate de spate, picioare umflate (edeme). Creierul nostru este mai bine alimentat cu sange si inima face un efort mai mic pentru a pompa sange in organism (din cauza ca este ajutata intoarcerea venoasa a sangelui). Acest lucru contribuie la activarea ramurii parasimpatice a sistemului nervos si instalarea senzatiei de calm in organism.
Ce trebuie sa simtim in timpul practicii? Atunci cand pozitia este corect executata trebuie sa simtim cum ne dispar toate blocajele din corp datorate incordarii. Senzatia care se obtine dupa ce ne ridicam inapoi in picioare este cea de organism usor.si cap limpede Putem simti, deasemenea, ca inima noastra bate mai usor, mai calm si mai regulat. Gandirea noastra devine mai clara si mai calma in urma practicii acestei pozitii.
Precautii si contraindicatii: Viparita karani nu trebuie practicata in cazul in care suferim in perioada respectiva de infectii sau inflamatii in zona capului, glaucom, probleme grave legate de coloana vertebrala. Femeile nu este bine sa practice pozitia in zilele de menstruatie. Este bine sa cereti sfatul medicului dvs curant inainte de a incepe practica acestei pozitii.
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.