Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.
***
Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
Capitolul 23
Povestea lui Jack: Jack este militar si lucreaza deseori in zone internationale de conflict. Stresul extrem si tulburarea de stres post-traumatic sunt termeni pe care el ii aude frecvent in jurul sau si nu sunt doar vorbe. Sunt situatii concrete prin care trec atat colegii lui cat si el. Acum 5 ani cand am stat de vorba cu el, l-am invatat sa practice o forma de relaxare foarte rapida si completa, numita minirelaxare, care se poate executa in maxim 3 minute si in multe pozitii, cum ar fi cea stand pe scaun, culcat cu fata in sus sau cu fata in jos.
Deoarece in meseria lui Jack sunt perioade foarte dese in care militarii trebuie sa astepte, el a inceput sa foloseasca aceste intervale de timp pentru a practica exercitul de relaxare sau mai nou, chiar de meditatie.
Recent, unitatea lui Jack a fost evaluata psihologic, asa cum se face in mod periodic in armata. Pe o scara a stresului de la 1 la 10 (10 fiind nivelul cel mai grav de stres) Jack a scos doar 3. Colegii sai au scos scoruri intre 6 si 8, deci mult mai defavorabile decat el. Mai mult, performantele sale in activitatile specifice s-au imbunatatit cu mai mult de 20% in ultimii 5 ani.
***
Minirelaxarea este un scurt exercitiu de descarcare a stresului, care este foarte eficient. Ea dureaza mai putin de un minut daca este executat in mod rapid si cam 3 minute daca este realizat pe viteza sa normala. Ea este usor de facut in timpul zilei, acasa sau la serviciu, oriunde putem sta asezati pe un scaun in mod confortabil, cu coloana dreapta sau intinsi pe pat. Mainile trebuie sa stea, in ambele cazuri, cu palmele orientate cu fata in sus. Este un exercitiu care realizeaza o pregatire foarte buna si rapida pentru meditatie, reusind sa ne deconecteze de problemele zilnice pe care le avem fiecare.
Pentru inceput trebuie sa discutam un lucru despre care am constatat, cu surprindere, ca nu este cunoscut de foarte multe persoane: cum se relaxeaza un muschi?
Pentru aceasta putem folosi mai multe metode:
1-pur si simplu, ii dam mental muschiului comanda de relaxare
2-proiectam mental senzatia de caldura in muschiul respectiv
3-incordam mai intai muschiul respectiv cat putem de tare, apoi il relaxam brusc si complet (aceasta metoda functioneaza foarte bine pentru cei care nu isi pot relaxa muschii din cauza incordarii lor remanente mai puternice decat normal)
4-realizam succesiv, cu frecventa medie (cam o data pe secunda) cate o mica contractie si apoi o mica relaxare a muschiului respectiv (ca si cum am da mici impulsuri electrice in muschi prin comanda mentala)
Va trebui, inainte sa incepem sa practicam minirelaxarea sa incercam, pe rand toate cele patru metode si sa vedem care din ele ni se potriveste mai bine. Apoi putem lucra cu metoda respectiva, fara probleme pe termen lung.
Minirelaxarea are 11 pasi, care se adreseaza dizolvarii nodurilor tensionale principale din organism. Trebuie sa relaxam in aceasta ordine, pe rand, urmatoarele grupe de zone:
-pielea capului si fruntea,
-regiunea globilor oculari si pometii obrajilor,
-limba, buzele si muschii care sustin maxilarul inferior,
-ceafa, gatul si umerii,
-pieptul si partea superioara a spatelui
-bratele si antebratele
-palmele si degetele de la maini
-abdomenul si jumatatea inferioara a spatelui
-muschii fesieri si cei ai coapselor
-zona genunchilor si zona gambelor
-talpile si degetele de la picioare
Observatie: Suntem siguri ca exercitiul este bine facut atunci cand, in fiecare din zonele relaxate, apare o senzatie care seamana cu desfacerea unui nod sau disparitia unei greutati.
Este foarte bine sa practicam minirelaxarea in doua-trei momente fixe ale zilei (cum ar fi: dimineata la trezire, dupa-amiaza cand revenim acasa de la serviciu si seara-inainte de culcare)-pentru a ne forma reflexul de relaxare.
Iata care sunt principalele 20 de beneficii ale minirelaxarii:
1-are un efect protector asupra inimii
2-scade nivelul de inflamatie in organism
3-ne scade riscul de a contacta raceli sau viroze
4-ne ajuta sa avem o memorie mai buna
5-scade riscul de a avea un accident vascular cerebral
6-scade riscul de depresie
7-ne face sa fim capabili sa luam decizii mai bune
8-ne ajuta sa fim slabi (favorizeaza pierderea greutatii in exces)
9-amelioreaza acneea
10-ne mentine in forma psihica buna
11-ne ajuta sa ne mentinem tineri
12-poate ajuta in cazul sindromului colonului iritabil
13-scade nivelul de oboseala
14-poate reduce nivelul de furie si frustrare
15-ne creste nivelul de incredere in capacitatea noastra de a ne rezolva problemele
16-poate ajuta in cazurile de hipertensiune arteriala
17-ajuta sistemul imunitar
18-poate ajuta pe cei care au dureri de cap sau migrene
19-poate ajuta in cazurile de astm bronsic
20-poate reduce incidenta cosmarelor
Cateva lucruri in plus despre minirelaxare:
-se poate face si inainte sau dupa orice eveniment stresant, cum ar fi de exemplu un examen sau o intalnire de afaceri, pentru a descarca tensiunea acumulata cu ocazia acestora.
-durand putin este usor de facut oricand avem putin timp liber pe parcursul zilei.
-pentru a lucra mai usor se poate inregistra exercitiul si asculta la casti instructiunile in timp ce practicam. Am postat pe situl meu personal: www.stefanpusca.ro mai multe inregistrari cu acest exercitiu, care pot fi folosite in acest sens.
-recomand sa facem exercitiul in seturi consecutive de cate trei executii. Astfel gradul de relaxare creste cu mult la a doua si a treia executie.
-daca lucram seturi de cate trei minirelaxari dimineata si seara inainte de culcare, vom ajunge sa facem cam 180 de minirelaxari lunar si mai mult de 1000 de minirelaxari in jumatate de an ceea ce va duce la o foarte buna “indemanare” in executia exercitiului. Relaxarea va ajunge astfel sa intervina rapid si foarte profund.
-facuta seara inaintea somnului ne va da o odihna foarte profunda. Daca am avut un somn neodihnitor, este bine sa facem un set de trei minirelaxari dimineata. Aceasta ne va face sa ne simtim din nou odihniti si gata pentru o noua zi de munca.
-cu toate acestea, minirelaxarea nu va putea niciodata sa inlocuiasca somnul. Un om sanatos trebuie sa doarma 8-9 ore pe zi pentru ca organismul sau sa poate face fata ritmului cotidian de efort si de stres.
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.