Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.
***
Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
Capitolul 24
Povestea lui Boris: Boris era un sportiv foarte talentat pe care l-am cunoscut cand eram foarte tanar. Facea scrima de 10 ani si era component al lotului national de spada al Bulgariei in anii ‘80. Scrima este un sport destul de dificil si presupune o capacitate de concentrare si de rezistenta la presiune psihica iesita din comun. Era renumit pentru faptul ca facea foarte bine fata stresului la competitiile foarte lungi de scrima in care se confrunta uneori cu mai mult de 20 de adversari intr-o zi. Nu intelegeam ce anume il facea sa poata sa fie atat de calm, mult mai calm decat noi ceilalti, care deveneam foarte surescitati dupa primele 4-5 confruntari cu ceilalti adversari. Chiar si cand oboseala incepea sa isi spuna cuvantul, dupa 8-10 ore de competitie, Boris parea sa reziste mai bine decat noi toti. Intr-o zi am aflat secretul sau: mergand la vestiar, in pauza intre doua asalturi (asa se cheama partida la scrima!) l-am gasit stand pe scaun, cu ochii inchisi si cu palmele in pozitia rugaciunii, avand o expresie foarte senina pe chip. Desi era mai in varsta decat mine, mi-am facut curaj si l-am intrebat ce anume face acolo. Eu, pur si simplu, credeam ca se roaga. Mi-a raspuns ca nu. Mi-a explicat ca face un gest (impreuneaza palmele) insotit de o tehnica de concentrare care il ajuta sa se calmeze. In acea seara am povestit colegilor mei de echipa lucrul neobisnuit pe care il aflasem. Din acel moment am inceput sa practicam cu totii acest exercitiu in pauzele dintre asalturi. La acel concurs am reusit sa luam locul I la echipe desi se credea ca vom lua doar locul III sau IV. Mai mult, la sfarsitul fiecarei zile nu ne simteam atat de obositi cum ne simteam de obicei dupa concurs.
***
Tehnica pe care urmeaza sa v-o descriu acum este o tehnica foarte simpla si care are efecte extrem de benefice si profunde pentru relaxarea intregului organism si resetare emotionala.
Iata cum se lucreaza aceasta: stam in pozitie de meditatie sau pe un scaun, cu coloana dreapta. Palmele sunt asezate una peste alta in pozitia rugaciunii. Capul sta drept, cu ochii inchisi. Privirea interioara este indreptata catre centrul palmelor.
Concentrarea pe aceasta meditatie se face in urmatorul fel: devenim constienti de contactul dintre palme. Simtim cu palma stanga atingerea si caldura palmei drepte. Apoi, invers, simtim cu palma dreapta atingerea si caldura palmei stangi.
Apoi ne concentram atentia pe contactul celor doua degete mici. Simtim contactul falangelor exterioare. Simtim acest contact din punct de vedere al presiunii, formei si caldurii emise de cele doua falange.
Repetam apoi procedeul cu falangele medii ale degetelor mici. Apoi cu cele inelare. Continuam apoi la fel cu degetele inelare, mijlocii, aratatoare si degetele mari.
Apoi simtim contactul intre podurile palmelor in acelasi mod.
La sfarsit simtim apoi contactul intre podurile palmelor si degete celor doua maini in ansamblu.
In final ne indreptam atentia catre partea din fata a gatului. Percepem ce senzatii apar acolo, fara a emite nici un fel de ganduri asupra lor. Evitam sa facem asocieri intre senzatiile pe care le avem si orice alte lucruri. Observam doar senzatiile. Apoi relaxam parte din fata a gatului. Exercitiul nostru a luat sfarsit.
Aceasta meditatie poate dura undeva intre 3 si 10 minute in mod natural. Orice durata este buna, intr-o meditatie nu trebuie sa existe obiective de timp sau nivel de profunzime. Atitudinea potrivita din meditatie nu este la fel ca atitudinea din sportul de performanta. In meditatie nu exista timpi limita si nici impunerea de presiune asupra organismului psihicului sau mintii pentru a reusi. In meditatie trebuie sa existe multa intelegere si dragoste fata de toate fiintele din jur si fata de propria persoana.
Printre beneficiile acestei meditatii putem remarca: aduce la echilibru cele doua emisfere cerebrale, relaxeaza intregul organism, poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale, poate predispune mintea la meditatii mai profunde.
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.