Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.
Povestea Marilenei: Marilena, in varsta de 36 de ani, mi-a povestit acum catva timp ca are abdomenul blocat ca urmare a unui soc emotional pe care l-a suferit la decesul mamei ei. Se plangea ca, dupa acest eveniment, nu mai putea respira asa cum trebuie si era silita sa ofteze foarte des si avea foarte des stari de panica. Urmarind cum respira am observat ca nu respira din abdomen ci doar din partea superioara a plamanilor. Stand apoi de vorba cu ea mi-am dat seama ce anume ar putea sa o ajute sa reinvete sa respire corect. Este vorba chiar de exercitiul pe care il voi descrie in cele ce urmeaza.
***
Un exercitiu foarte util atunci cand simtim ca avem respiratia abdominala partial blocata este cel cunoscut sub numele de “retragerea abdomenului”: stam cu picioarele departate la latimea umerilor si usor lasati in jos, cu genunchii flexati, ca si cum ne-am pregati sa ridicam o lada grea de pe podea. Respiram adanc de cateva ori ca pregatire pentru exercitiu.
Apoi vom expira cat de tare se poate in incercarea de a da afara cat mai mult aer din plamani. Imediat ne tinem respiratia cu plamanii pe gol si ne sugem burta cat putem de tare. Ne concentram atentia pe abdomenul inferior, sub buric. Mentinem respiratia blocata pentru mai multe secunde, cat de mult putem.
Ne relaxam apoi abdomenul, inainte sa incepem sa inspiram. Inspiram si repetam din nou secventa. Se realizeaza in continuare 3-5 secvente, avand grija sa nu simitm ca fortam sau ne simitim obositi.
Exercitiul este foarte folositor pentru muschii abdominali si ajuta la mobilizarea sangelui care este stagnat dimineata in organe, dupa somnul de noapte. De asemenea el deblocheaza, asa cum am amintit, respiratia abdominala si pregateste practica altor exercitii de respiratie terapeutica. El intareste si muschii pelvieni si este de folos in prevenirea disfunctiilor intestinelor si problemelor urinare.
Daca exercitiul este corect executat, ar trebui sa simtim o stare de bine in intreg organismul si dupa 2-3 saptamani sa simtim ca respiram mai bine si am devenit mult mai calmi.
O alta recomandare importanta pentru o respiratie abdominala corecta ar fi cea de a evita statul inutil pe scaun. Sederea prelungita pe scaun este o bariera in calea respiratiei diafragmatice. O idee buna in acest caz ar fi sa luam mici pauze in care sa ne miscam, sa nu stam tot timpul pe scaun.
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.