Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.
***
Stiinta valideaza deja nenumaratele beneficii ale tehnicilor de respiratie controlata. Conform Dr. Richard Brown, profesor de psihiatrie la Universitatea Columbia, exercitiile de respiratie corect facute pot schimba raspunsul sistemului nevos autonom, care controleaza procese inconstiente cum ar fi bataile inimii, reactia de stres a organsimului sau digestia.
Conform ultimelor studii stiintifice, exercitiile de respiratie terapeutica pot fi de folos in situatii cum ar fi cele legate de: starile depresive sau de burn-out, hipertenisunea arteriala, bolile cardio-vasculare, problemele respiratorii, tulburarile de somn, oboseala cronica, dereglarile de digestie, anumite probleme ale pielii, stari anxioase, fobii, sterilitate, anumite dureri, incredere scazuta in sine, anumite stari de lipsa de energie, etc..
Vom parcurge in continuare, impreuna, cele mai importante exercitii de respiratie terapeutica. Am conceput si ales exercitii simplu de facut (ca sa poata fi realizate cu usurinta de catre oricine) optand cateodata pentru variante simplificate ale acestora-adaptate necesitatilor terapeutice, variante care sunt insa extrem de eficiente.
Regula de baza pentru aceste exercitii este sa fie realizate cu blandete si rabdare, fara a forta. Atunci cand fortam in meditatie putem sa nu obtinem nici un efect sau chiar sa obtinem efectul opus. Rabdarea si blandetea in efectuarea exercitiilor duc la o strare emotionala si mentala potrivita care are un efect extrem de bun asupra sanatatii noastre fizice si psihice, ne fac sa invatam sa fim prieteni cu organismul nostru.
Am ales sa nu prezint in aceasta carte exercitiile de respiratie care presupun retinerea respiratiei cu plamanii pe plin sau pe gol, deoarece ele pot fi nepotrivite pentru anumite afectiuni ale organismului. Practica exercitiilor de respiratie fara retinerea respiratiei realizeaza 80-90 la suta din efectele variantelor cu pauza si nu prezinta niciun fel de riscuri pentru sanatate.
In orice caz, este bine sa ne consultam cu medicul curant inainte de a incepe orice program de respiratie sau meditatie terapeutica, pentru a fi siguri ca exercitiile pe care le veti realiza nu prezinta riscuri pentru sanatatea noastra!
Un prim exercitiu simplu, pregatitor, care ne ajuta sa respiram mai bine si sa fim mai calmi ar fi urmatorul: stam asezati pe scaun sau intr-o pozitie potrivita meditatiei. Mainile sunt relaxate pe genunchi si palmele stau orientate in sus. Incepem sa ne urmarim respiratia, fara a interveni in niciun fel in ritmul sau amplitudinea ei. Atunci cand inspiram ne spunem in minte: “inspir!” iar atunci cand expiram ne spunem in minte “expir!”. Exercitiul ar trebui facut de fiecare data pentru 5-7 minute. Daca observam ca atentia deviaza de le exercitiu, trebuie pur si simplu sa revenim la practica sa fara sa ne enervam. Doar practica ne poate face sa fim perfecti!
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.