Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.
Povestea lui Elisabeth: Elisabeth traieste in Londra si are 38 de ani. Ea a fost parasita de sotul sau in urma cu catva timp. Ea creste acum singura cei trei copii ai sai, cu varste intre 4 si 10 ani. Desi are un serviciu foarte bun si colegii sai ii inteleg foarte bine situatia grea in care se afla, ea traverseaza o stare de depresie. Merge in fiecare saptamana la psiholog, insa progresele apar destul de lent.
Cand am cunoscut-o se plangea ca este blocata emotional si nu mai este capabila sa reactioneze la evenimentele de viata decat cu o atitudine posaca. In ultimele luni am vorbit cu ea de mai multe ori pe Skype si am invatat-o sa practice mai multe exercitii de relaxare si respiratie care sa o ajute sa isi pozitiveze starea de spirit.
Mai departe le voi descrie pe cele care au ajutat-o cel mai mult. A fost foarte constiincioasa cu practica si psihologul sau spune acum ca merge foarte bine si ca problema sa este acum practic rezolvata.
***
Dupa cum povesteam in capitolele anterioare exista trei moduri de a respira care difera intre ele prin gradul de implicare al muschilor abdominali, costali si ai umerilor. Este vorba despre respiratia abdominala, costala si superioara. Fiecare dintre aceste moduri respiratorii ne dau anumite stari emotionale distincte, pe care le vom putea experimenta pe parcursul exercitiului de fata. Iata care sunt etapele sale:
1-In primul rand respiram abdominal. Pentru aceasta putem incepe, pur si simplu, sa ne observam miscarea abdomenului atunci cand respiram. El trebuie sa iasa in afara atunci cand inspiram si sa se retraga atunci cand expiram. Pentru a putea amorsa acest tip de respiratie putem sa pronuntam in minte silaba “so” atunci cand inspiram si un “hhh” prelungit pe expiratie.
Vom experimenta acest tip de respiratie timp de 1-2 minute, apoi vom observa cu atentie cum ni s-a modificat starea emotionala si vom nota acest lucru pe hartie.
2-Apoi vom respira costal. Urmarim cum pieptul iese in afara pe inspiratie si apoi se retrage pe expiratie. Pentru a invata cum se face cest lucru putem pronunta in minte atat pe inspiratie cat si pe expiratie cate un “hhh” prelungit.
Vom experimenta si acest tip de respiratie timp de 1-2 minute, apoi vom observa cu atentie cum ni s-a modificat starea emotionala si vom nota acest lucru pe hartie.
3-Vom respira mai departe din partea superioara a plamanilor, cu ajutorul muschilor umerilor.
Vom experimenta si acest tip de respiratie timp de 1-2 minute, apoi vom observa cu atentie cum ni s-a modificat starea emotionala si vom nota acest lucru pe hartie.
4-Vom respira mai departe din partea superioara a plamanilor, cu ajutorul muschilor umerilor, concentrandu-ne atentia in interiorul gatului si simtind cum miscarea aerului in sus si in jos atunci cand respiram.
Vom experimenta si acest tip de respiratie timp de 1-2 minute, apoi vom observa cu atentie cum ni s-a modificat starea emotionala si vom nota acest lucru pe hartie.
5-Vom respira mai departe din partea superioara a plamanilor, cu ajutorul muschilor umerilor, concentrandu-ne atentia in interiorul capului si simtind cum miscarea aerului prin gat naste senzatii ce apar in interiorul sau atunci cand respiram.
La sfarsitul exercitiului ne vom constientiza noua stare emotionala. Vom sesiza diferenta intre vechea stare dinainte de a incepe exercitiul si starea pe care am dobandit-o dupa executia sa. Exercitiul se poate lucra de doua ori pe zi, dimineata si seara, pe stomacul gol.
Daca exercitiul este bine facut ar trebui sa simtim la sfarsitul sau o stare de calm si senzatia de claritate a mintii. Dispozitia noastra emotionala va deveni una foarte pozitiva.
Atunci cand dorim sa ne schimbam rapid dispozitia emotionala, putem sa executam pe scurt cele 5 etape ale sale, respirand doar cate o singura data la fiecare etapa.
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.