Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.
Povestea lui Aristophanes: Aristophanes era student acum 7 ani la facultatea de Arte din Atena si dupa programul de cursuri lucreaza la o taverna din piata Syntagma, in centrul orasului. Parintii sai abia isi permiteau sa il tina in facultate, asa ca el trebuie sa lucreze pana noaptea tarziu pentru a putea sa obtina ceva bani in plus, pentru cheltuiala. Face acest lucru de patru ani si doarme doar 3-4 ore pe noapte, deoarece programul sau era foarte incarcat si decalat si fiindca in primele doua ore dupa culcare nu putea adormi. In momentul cand l-am cunoscut mi se plangea de o lipsa acuta de energie si de faptul ca se simte extrem de stresat. In plus, de multe ori nu reusea sa isi gaseasca cuvintele in limba engleza, pe care in mod normal o stapanea foarte bine. L-am invatat atunci sa practice asa numita tehnica a respiratiei complete de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol. Dupa doua saptamani mi-a spus ca are mult mai multa energie si dupa 2-3 saptamani a inceput sa doarma mult mai bine decat inainte. Dupa 6 luni in care a folosit zilnic tehnica respiratiei complete a reusit sa adoarma in fiecare noapte la cateva minute dupa ce a adormit. Acum isi face doctoratul in arta, doarme 7-8 ore pe noapte si si-a gasit un serviciu mult mai banos, care ii consuma maxim 8 ore pe zi. Problemele sale de exprimare in limba engleza au disparut complet. Acum este odihnit si isi gaseste usor cuvintele atunci cand vrea sa spuna ceva.
***
Incepem practica exercitiului stand in pozitie de meditatie sau pe scaun, cu spatele drept dar relaxat. Capul este orientat inainte si ochii stau inchisi pe parcursul sau. Acest tip de respiratie se incepe relaxand abdomenul prin constientizarea senzatiilor pe care le avem la nivelul sau.
Asezam palma dreapta pe abdomen si palma stanga pe cutia toracica. Inspiram apoi abdominal, toracic si clavicular, consecutiv si legat, intr-o miscare fluenta a abdomenului, toracelui si umerilor. Plamanul se umple cu aer exact ca un pahar cu apa: intai partea inferioara, apoi cea medie si la sfarsit partea superioara.
Expiratia se face exact in ordine inversa, cu aceleasi miscari. Regula acestei respiratii spune ca plamanul se goleste exact ca un pahar cu apa: intai partea superioara, apoi cea medie, apoi cea inferioara.
Se executa in acest fel 10-20 de respiratii de fiecare data, nefortand in niciun fel. Se constientizeaza la fiecare miscare respiratorie cumulul de senzatii care apare in muschii implicati.
Mainile plasate pe abdomen si pe torace ne ajuta sa constientizam miscarile lor in timpul respiratiei si sa ne relaxam suplimentar pe parcursul exercitiului.
Cu timpul, pe masura ce invatam sa respiram corect, putem numara timpii respiratiei:
A-pe inspiratie: 1 (abdominal)-2 (costal)-3 (respiratie din varful plamanilor)
B-pe expiratie: 1 (din varful plamanilor)-2 (toracal)-3 (abdominal).
Beneficiile practicarii exercitiului sunt urmatoarele:
-stimuleaza foarte bine sistemul nervos parasimpatic,
-intareste sistemul imunitar,
-imbunatateste capacitatea de concentrare a mintii,
-relaxeaza corpul si psihicul,
-reduce nivelul de stres,
-reduce insomnia,
-ajuta plamanii si ne creeaza deprinderea de a respira corect.
El se poate practica dimineata devreme, imediat dupa ce ne trezim pentru a ne tonifica si echilibra in vederea zilei de munca care urmeaza.
Este bine de stiut ca in nicio etapa a exercitiului nu trebuie sa ne fortam respiratia, ci totul trebuie sa curga natural pe parcursul sau. Chiar este bine sa incercam sa ne rarim (foarte putin) respiratia pe parcursul exercitiului pentru a ne amplifica starea de calm.
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.