Terapia prin meditatie-Capitolul 38-Meditatia prin numararea respiratiilor

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 38
     Povestea Danei: Dana este artist plastic, sculptor de origine romana si locuieste in New York. Are 32 de ani si expozitiile ei de arta plastica se bucura de o larga recunoastere si multe recenzii favorabile din partea vizitatorilor. Dana se descria in urma cu catva timp ca o fiinta superficiala, care nu se putea disciplina. Povesteste ca in scoala avea dificultati mari de concentrare si nu era capabila sa isi faca temele la timp si acum, cand lucreaza in propriul sau atelier, are mari probleme cu respectarea termenelor la care trebuie sa isi finalizeze lucrarile. Totodata ea are perioade cand are crize de inspiratie si face si atacuri de panica in timpul carora inima ei incepe sa bata foarte rapid; lucru care o sperie si mai tare. Medicul sau curant din America a sfatuit-o sa incerce meditatia Mindfulness pentru a-si putea calma starile anxioase si atacurile de panica de care suferea. Ea a mers cu cativa ani in urma la un centru din New York unde se putea invata si practica meditatia si a fost acolo printre putinele persoane care au renuntat…

    In urma cu un an m-a contactat prin sora ei care locuieste in Romania si mi-a cerut sfatul in privinta unei metode simple de meditatie care sa abia eficienta si la care sa se poata concentra usor. Am invatat-o exercitiul pe care il voi descrie in continuare. Ea reuseste acum sa mediteze “aproape fara efort” dupa cum se exprima cu un zambet. Starile anxioase si atacurile de panica au disparut si in ultimul an a avut nu mai putin decta trei expozitii noi care se bucura de  un succes si mai mare decat cele anterioare.

***

    In continuare vom vedea cum se poate face o varianta foarte simpla a exercitiului de meditatie pe respiratie (pe care l-am descris intr-un capitol anterior) care permite incepatorilor sa se concentreze mult mai usor, sa invete rapid exercitiul si sa il poata practica la nivele profunde.

     Exercitiul clasic de meditatie prin urmarirea respiratiei este un exercitiu simplu, dar nu usor: trebuie pur si simplu sa ne urmarim respiratia, fara a interveni in nici un fel in mersul ei.

     Atitudinea corecta pe care trebuie sa o avem in timpul practicarii acestui exercitiu este cea de simplu observator si aceasta este lucrul cel mai greu de facut. De fapt, acest exercitiu are, pentru un incepator, inca o dificulate majora: la scurt timp dupa momentul in care incepem sa ne urmarim respiratia mintea noastra zboara, aproape imediat, in mod natural si incontrolabil, catre alte ganduri.

     Aceasta este dificultatea majora pe care o are orice persoana care incepe sa mediteze. Acesta este motivul pentru care multi se lasa de meditatie inainte sa o fi inceput. Atunci cand mintea divagheaza de la obiectul meditatiei este insa, in acelasI timp si primul semn ca incepem sa meditam.

*

      Tehnica de executie a meditatiei: pentru a rezolva acesta situatie si a reusi sa intram usor si profund in meditatie de la prima incercare am pus la punct urmatoarea tehnica: stam asezati intr-o pozitie de meditatie sau pe scaun cu spatele drept. Inchidem ochii si verificam sumar gradul de relaxare al tuturor partilor majore ale corpului, din cap pana in picioare. Incepem apoi sa ne urmarim respiratia, fara a interveni in nici un fel in ritmul ei. Este bine sa invatam acest exercitiu dupa ce am invatat sa respiram abdominal si apoi am invatat respiratia completa. Aceasta ne poate ajuta sa il realizam mai corect si il poate face sa fie mai usor de invatat, fiindca respiratia noastra se va face intr-un mod mai natural pe parcursul sau.

     Urmarim cum inspiram, fiind atenti la extensia naturala a abdomenului si la intrarea aerului in plamani (pe fiecare inspiratie!). Urmarim apoi cum expiram, fiind atenti la retragerea abdomenului si iesirea aerului pe nari (pe fiecare expiratie). In timp ce prima inspiratie se petrece numaram in gand “1”, in timpul primei expiratii numaram in gand “2”, apoi pentru urmatoarea inspiratie “3”, urmatoarea expiratie “4”…etc.

     Un prim obiectiv pentru acest exercitiu va fi sa ne umarim respiratia pana cand numaram pana la 30 (reprezentand 15 respiratii). Apoi, pe masura ce invatam sa fim atenti la respiratie, vom putea in mod natural sa urmarim 20 de respiratii (echivalent cu a numara pana la 40), apoi 30, 40, 50 de respiratii…etc. In circa o luna de exercitiu ar trebui sa reusim sa ne urmarim 50 de respiratii in mod curent, fara ca atentia noastra sa devieze de la obiectul meditatiei.

     Aceasta meditatie este bine sa fie facuta de 2 ori pe zi, dimineata (la trezire) si seara (inainte de culcare), in momente ale zilei cand putem sa fim mai linistiti si mai putin stresati. Nu trebuie sa fortam in niciun fel evolutia capacitatii noastre de concentrare pe parcursul exercitiului, este bine sa lasam ca progresul nostru sa vina de la sine.

     Am vazut persoane care, la inceput, progresau foarte lent in meditatie, avand probleme destul de mari cu antrenarea capacitatii de concentrare. Invatand insa sa aiba rabdare si sa fie perseverenti acesti oameni au reusit sa invete sa mediteze foarte bine.

   O tehnica simpla, auxiliara, de mare ajutor pentru incepatorii in acest exercitiu este sa tina una din palme pe abdomen (fara a apasa, ci doar tinand-o in contact cu abdomenul in miscare datorita respiratiei). Asezarea palmei in pozitia respectiva ne poate ajuta sa ne urmarim mult mai usor respiratia abdomenului. In plus, prin faptul ca se produce o usoara incalzire a burtii in zona in care este asezata palma, capatam o usoara stare de relaxare folositoare in exercitiul nostru.

*

     Ce trebuie sa simtim atunci cand exercitiul este corect executat? Printre primele senzatii care apar sunt: o stare de relaxare si de detasare fata de gandurile de grija pe care le aveam inainte de incepere. Apoi ar trebui sa simtim cum respiratia noastra devine ceva mai rara decat in mod normal. Daca suntem ceva mai sensibili la senzatiile din corpul nostru am putea sa realizam cum pulsul ne revine la normal, inima noastra incepe sa bata mai calm si mai regulat. Pe termen lung vom remarca ca devenim mai calmi si incepem sa reactionam mult mai bine la provocarile vietii. Vom vedea cum emotiile noastre negative scad in intensitate si frecventa, cum devenim mai pozitivi in gandire si in sentimente.

*

     Beneficiile exercitiului: reduce semnificativ nivelul de stres, poate contribui la activarea mai buna a sistemului nostru imunitar, ajuta revenirea la normal a metabolismului, ajuta contra insomniilor, creste capacitatea de a putea fi atent, concentrat.

Un articol de Stefan Pusca

Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.

[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.