Terapia prin meditatie-Capitolul 39-Cea mai profunda metoda de meditatie care sincronizeaza intre ele mintea si corpul

Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.

***
 Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
 
Capitolul 39

     Povestea lui Kevin: Kevin este doctor in matematica, profesor la o Universitate din Nordul Canadei. El a fost intotdeauna interesat de meditatie insa nu a avut ocazia sa invete sa practice. La varsta de 40 de ani el s-a imbolnavit de scleroza multipla, intr-o forma usoara. In urma cu cativa ani, cand l-am cunoscut, el mi-a cerut sa il invat o forma de meditatie terapeutica care sa il ajute sa isi amelioreze simptomele si sa gaseasca un sens mai profund in viata. O alta problema de care mi s-a plans este relatia proasta cu parintii sai. El spera ca practica meditatiei sa il ajute sa isi diminueze strarea de oboseala, sa il scape de durerile care tocmai debutasera in perioada respectiva sa ii scada nivelul de stres. Dupa cum este aratat in diverse studii realizate in ultimii ani, cum ar fi [1], meditatia poate avea multiple beneficii pentru oamenii in situatia sa.

      Fiind foarte motivat si un om inteligent, a invatat foarte repede sa mediteze, datorita perseverentei de care a dat dovada si atitudinii blande pe care a invatat sa o aiba fata de corpul sau. Acum simptomele sale sunt mult ameliorate. Starea sa de oboseala a scazut mult si durerile sale sunt mai putin intense si apar mai rar. In plus, el a reusit sa gaseasca un nou sens in viata si isi continua cu succes activitatea de cercetare si pe cea la catedra. El se descrie acum pe sine ca un om plin de energie, cu o atitudine pozitiva, fara depresie sau stari anxioase.

       Cu un an in urma si-a gasit aleasa inimii sale, pe Alice, care lucreaza si ea in cercetare si sufera de scleroza multipla. Alice a invatat si ea sa mediteze cu un an in urma si mi-a relatat intr-un email recent ca starea sa incepe sa fie deja mai buna. In randurile care urmeaza voi descrie metoda de meditatie pe care o folosesc ei doi. Desi este o metoda simpla, este una din cele mai profunde metode de meditatie care este cunoscuta la ora actuala.

***

      Meditatia so-ham presupune sa fim asezati pe scaun sau in orice postura potrivita in care  putem sta relaxati cu coloana dreapta. Incepem prin a efectua 20-30 de respiratii semi-alternate (asa cum este descris in capitolele anterioare) pentru a ne imprima un tipar corect in respiratie.

     Apoi continuam prin a respira abdominal si prin a pronunta mental, de fiecare data cand inspiram, silaba “so” si atunci cand expiram, silaba “ham”. Tehnica se realizeaza prin urmarirea respiratiei si sincronizarea pronuntiei cu respiratia, nu invers (a respiratiei cu pronuntia). Scopul exercitiului in prima faza este de dezvoltare a constientei respiratiei.

      Realizam acest procedeu in primel zile pentru cate 2-3 minute, dimineata si seara, la cel putin 2 ore dupa ultima masa. In fiecare saptamana crestem durata exercitiului cu inca un minut, pana cand ajungem la circa 10 minute, de doua ori pe zi.

     Este posibil ca, in timpul exercitiului, mintea noastra sa devieze de la urmariea respiratiei si pronuntia mentala a celor doua silabe. In acest caz, atunci cand am remarcat ca atentia noastra s-a indreptat catre altceva, trebuie pur si simplu sa revenim la procedeu si sa continuam pana cand expira timpul de lucru.

      Dupa o perioada de cateva luni de practica se poate trece la a doua etapa, mai profunda a exercitiului: la a invata sa ascultam sunetul inspiratiei si expiratiei. Vom vedea ca, dupa cateva respiratii, de fiecare data sunetul se stabilizeaza in asa fel incat se aude “so” atunci cand inspiram si atunci cand expiram, silaba “ham” in mod natural. De fapt, aspectul principal al acestei meditatii este cel de a invata sa ne observam respiratia in timp ce silaba devenim constienti ca so-ham ajunge sa fie “pronuntata natural de catre respiratia noastra. Ajungem astfel sa capatam o anumita stare, care este cea de meditatie profunda.

     Ne putem pune urmatoarea intrebare: de ce se foloseste pentru silaba so-ham pentru aceasta meditatie si nu alta silaba? Raspunsul este unul foarte interesant: fiindca sunetul respiratiei unei persoane sanatoase, echilibrate emotional si bine dispuse este exact “so-ham”. Inducand pronuntia respectiva in timpul respiratiei vom induce starea de echilibru in organism si in psihic.

      In plus, vom vedea ca pronuntia acestor sunete pe parcursul respiratiei ne ajuta sa respiram corect. Respiratia noastra se va stabiliza in urma practicii si “centrul sau de greutate”se va deplasa catre respiratia abdominala, costala si superioara foarte bine echilibrate.

      Daca meditatia este bine executata, fara a forta, vom simti cum respiratia noastra devine foarte profunda. Mai mult, pe parcursul sau vom simti in timp real cum ne desprindem de problemele zilnice si cum stresul se diminueaza incet-incet pana cand dispare.

   Acest tip de meditatie ne va face sa avem o minte calma dar alerta, ne va ajuta sa avem acea detasare necesara in perioadele de stres si ne va face somnul sa devina mai profund. Ea mai poate ajuta plamanii sa se curete si creierul sa fie mai bine oxigenat. De asemenea, daca avem probleme de ritm al inimii, datorate oboselii sau unor dezechilibre emotionale, acestea vor disparea dupa una-doua luni de practica blanda. Circulatia periferica a sangelui este imbunatatita in urma exercitiului, la fel ca si coordonarea minte-corp si capacitatea de concentrare.

   Faza a doua a meditatiei face ca beneficiile anterioare sa devina si mai profunde. Vom observa in aceasta etapa cum perceptia noastra asupra vietii devine una mult mai calma si mai pozitiva si cum incepem sa navigam mult mai bine si mai lin printre evenimentele de viata.

      Kevin, despre care vorbeam mai devreme, spune ca, de cand practica meditatia, a inceput sa inteleaga incet-incet sensul vietii. Poate ca are dreptate, in ultimii ani este mult mai senin, si-a gasit aleasa inimii, publica mai multe articole stiintifice si s-a impacat cu parintii sai.

***

1. Burns MN, Nawacki E, Kwasny MJ, Pelletier D, Mohr DC. Do positive or negative stressful events predict the development of new brain lesions in people with multiple sclerosis?; Psychol. Med. 2014 Jan; 44 (2): 349-59. Epub 2013 May 17. PMID: 23680407

Un articol de Stefan Pusca

Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.

[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.