Stefan Pusca: Ce terapii practic si cu ce rezultate? Click aici. * Contact: Programari terapie. Click aici.
***
Terapia prin meditatie
Sanatate si echilibru emotional
prin exercitii simple de relaxare, respiratie si constienta de sine
***
-Fragmente din noua mea carte in curs de publicare-
Capitolul 1
Cum ne prezentam la varsta de 50 de ani?
De curand am fost invitat la o emsiune TV in care mi s-a cerut sa vorbesc despre modul cum va arata lumea noastra peste 30 de ani. Mi se solicita sa spun lucrurile din punctul de meu de vedere ca instructor de meditatie si specialist in terapii complementare. Ma aflam, in momentul in care a sunat telefonul pentru a fi invitat in emisiune, pe sezlong in curtea mea de la tara unde tocmai savuram linistea, aerul curat, mirosul ierbii, al florilor si lumina rosiatica a asfintitului. In departare se putea vedea norul de smog de deasupra orasului, aflat la cativa kilometrii buni distanta de casa mea.
Am inceput sa ma gandesc ca fac parte dintr-o generatie numeroasa de oameni inteligenti si muncitori si ca acum ne apropiem cu totii de varsta de 50 de ani. O varsta la care ar trebui sa ne simtim impliniti si eventual sa ne putem contabiliza anumite realizari in viata.
Au inceput sa imi treaca prin minte chipurile fostilor colegi de scoala, oameni de aceeasi varsta cu mine. Apoi am inceput sa ma gandesc la vecini, rude si tot felul de cunoscuti, apoi si la oameni de alte varste care mi-au trecut pragul in ultimii 25 de ani cerand cate un sfat de la mine, cautand ajutor in situatiile prin care treceau sau pur si simplu spunandu-mi ce anume au pe suflet.
Daca ar fi sa fac un sumar, iata ce probleme avem mai frecvent in jurul varstei de 50 de ani (si nu numai!): suntem stresati sau poate am suferit deja somatizari ale stresului, supraponderali sau obezi, hipertensivi sau suferinzi de afectiuni ale ficatului, stomacului, pancreasului, colonului, rinichilor, coloanei vertebrale, etc…
Suntem ingrijorati mai tot timpul, cu stari anxioase sau chiar cu atacuri de panica, vederea noastra este deja slabita, suntem frustrati, nemultumiti, deprimati. Unii dintre noi au deja boli asa zise incurabile (un medic foarte cunoscut imi spunea acum catva timp o gluma care ar suna cam asa: “daca ai peste 50 de ani si te trezesti dimineata avand mai putin de patru boli, inseamna ca esti mort!”).
Ceea ce este mai grav: o parte din noi (din fericire, mica!) au murit deja prematur datorita stresului sau bolilor grave de care sufereau, lasand in urma familii: soti sau sotii, copii sau chiar parinti care acum le duc dorul.
Incepem sa ne punem problema cum vor arata aceste situatii la varsta de 60 de ani, dar la 70 sau 80 de ani? Este ceva de facut ca lucrurile sa se schimbe in bine? Chiar se poate sau schimba ceva sau este doar o iluzie? Oare gresim ceva chiar din tinerete sau incepem sa gresim mai mult pe parcurs?
M-am intrebat ce anume este gresit in mod fundamental in vietile noastre, daca noi avem conditii relativ bune de trai si totusi avem atat de multe probleme de sanatate si dezechilibre emotionale?
Un articol de Stefan Pusca
Daca doriti sa cititi si alte capitole, click aici.
[jetpack_subscription_form title=” ” subscribe_text=”***Pentru a primi pe e-mail inregistrari cu meditatii ghidate si anunturi despre cursurile pe care le sustin va puteti abona la newsletter mai jos:” subscribe_button=”Subscribe” show_subscribers_total=”1″]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.